Tips voor vakantie met de Elektrische auto in 2022!

Ga je deze zomer op reis met de elektrische auto? Dan zijn er diverse zaken die je aandacht vereisen!
In Nederland zijn er relatief veel laadpalen beschikbaar om je auto op te laden, zo kan je op het werk, thuis, langs de weg vaak wel terecht om even bij te laden.
Maar hoe zit dat eigenlijk in de rest van Europa? En waar kan je rekening mee houden als je dan toch met de elektrische auto op vakantie gaat?

We hebben diverse bestuurders gevraagd of het mogelijk was om met je Elektrische auto door Europa te reizen. Het antwoord is: ja maar….

Hieronder enkele tips om je reis met de elektrische auto zo aangenaam mogelijk te maken.

Plan je route

Ga je op vakantie? Plan je route goed en kijk alvast even of er niet diverse snellaadstations zijn langs of op de snelweg. In Duitsland heb je vaak bij een AutoHof wel goede laadvoorzieningen waar je in Frankrijk op de Peage deze ook wel hebt. Echter zijn dit soms slechts maar 2 of 4 laadpunten. Het kan dus zo zijn dat je dus een tijdje moet wachten. Plan daarom je route, laad eventueel iets eerder op, je stopt dan iets vaker, maar voorkomt wel de stress als er opeens geen laadpaal beschikbaar is.
In diverse delen van Europa zijn er nog steeds grote stukken met relatief weinig laadpalen. Kies je route daarom slim en verstandig of stop bijvoorbeeld 1 nachtje extra bij een hotel die zeker weten een laadpaal heeft.

Zorg voor meerdere laadpassen ( van diverse netwerken)

Helaas is het zo dat niet alle laadpassen op alle laadpalen werken en daarom is het aan te raden om van te voren rondom je bestemming alvast even te kijken welke laadpalen er zijn en wie deze beheerd. Zo kan je namelijk alvast een laadpas aanschaffen waarmee je zeker weet ook kunt laden. Vaak staat op de laadpaal ook wel een QR code met informatie maar het is helaas vaak gebleken dat deze qr soms niet meer actueel is en naar niet werkende websites gaat.

Sommige mensen hebben 5 tot 10 verschillende pasjes op zak om er zeker van te zijn dat ze overal kunnen laden.

Reserveer laadpalen bij hotels

Bij sommige hotels kan je vragen om een parkeer plek + laadpaal, zo weet je zeker dat als je op doorreis bent of op bestemming je iedere dag je auto in ieder geval weer aan de laadpaal kan zetten en de dag erop sowieso weer met een volle accu verder kan rijden. Helaas hebben niet alle hotels deze service.

Rij niet te lang door

Zakt je accu richting de 30%? zoek dan alvast een laadpaal op, onder de 20% duurt het laden vaak weer iets langer en stel dat je er bijna bent maar toch nog in een file komt te staan? Je hebt dan niet de stress om eventueel nog te moeten worden afgesleept.

Neem een 230V/Type 3-laadkabel mee

Mocht je echt ergens terecht komen waar je alleen kan laden via het reguliere stopcontact? Zorg er dan voor dat je dan tenminste een 230-V laadsnoer bij je hebt zodat je overal op iedere plek altij kan opladen, dit duurt natuurlijk aanzienlijk langer, maar zo kan krijg je altijd weer wat procenten in je accu.

 

Hiernaast nog wat overige feitjes, in Frankrijk zijn sommige laadpalen gratis omdat deze door subsidies van de overheid geplaatst zijn. In Duitsland kan je bij de Lidl vaak gratis je elektrische auto opladen en in Oostenrijk betaal je naast je stroom, ook voor het het bezet houden van de laadpaal!

 

Heb je nog meer vragen over elektrische autos? Bekijk dan onze veel gestelde vragen pagina.

 

 

Mocht je nog tips hebben die niet mogen ontbreken aan ons overzicht? Laat ze dan hieronder achter in de reactie!

 

Tips voor vakantie met de Elektrische auto in 2022!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Schuiven naar boven