Wie een elektrische auto wil opladen, moet daar eerst een studie van maken. De kosten voor het opladen kunnen namelijk sterk verschillen. De diverse aanbieders hanteren namelijk verschillende tarieven. De wijze van laden speelt daar bijvoorbeeld een hele grote rol in. Daarom is het dus ook belangrijk om daar goed inzicht in te hebben. Aan de hand daarvan kan je dan gemakkelijk bepalen wat voor jou de beste optie is. Het is fijn om een volle accu te hebben en daar dan niet veel voor kwijt te zijn.
Verschillen in kosten bij laadpalen
Het is goed om eerst te kijken naar de kosten bij openbare laadpalen. Je betaalt dan niet alleen de kosten voor stroom, maar ook een klein bedrag aan de aanbieder. Die moet er immers ook aan verdienen. Het verschil in prijs kan behoorlijk oplopen. Bij de meest voordelige aanbieders zal je rond 20 eurocent kwijt zijn als je gaat opladen. Ben je heel duur uit? Dan zal het op zo’n 60 eurocent uitkomen. De meeste aanbieders zitten tussen 38 en 41 eurocent. Let dus wel op, want het verschil kan behoorlijk groot zijn als je een andere paal kiest.
De kosten voor snelladen
De kosten voor de openbare laadpalen zijn ook anders dan die voor snelladen. Dit is de methode die een hoop gemak biedt, maar daar betaal je dan ook wel voor. Al kan je best voordelig uit zijn wanneer je het slim aanpakt. Wanneer je namelijk heel voordelig uit bent, dan komt dat neer op 25 eurocent. Dit gebeurt echter zelden. In de meeste gevallen zal het 60 eurocent of meer kosten. De duurste aanbieders rekenen tot 79 eurocent voor het opladen met een snelladen. Dit kan dus wel al snel flink oplopen. Weeg dit altijd mee.
Voordelig thuis laden
Wil je niet te duur uit zijn? Dan kan je nog altijd het best thuis je auto opladen. Dit kan je doen met een eigen laadpaal of via het stopcontact. Natuurlijk heb je hier niets aan wanneer je onderweg bent. Het kan alleen wel slim zijn om op voorhand te zorgen dat je voldoende energie in de accu hebt om niet aan de laadpalen of snelladers te hoeven hangen. Wanneer je het op die manier aanpakt, kan dat al snel tientallen euro’s op jaarbasis schelen. Misschien zelfs meer wanneer je echt veel oplaadt.
Kosten als je een auto laat staan
Stel dat je jouw auto aan een laadpaal hangt. Dan mag je daar blijven staan zolang je aan het opladen bent. Daarna moet je wel van deze plek af. Dit is natuurlijk niet heel letterlijk te nemen. Het is niet zo dat je binnen tien seconden in de problemen zit. Aan de andere kant moet je ook niet te lang wachten. De boete hiervoor is namelijk 90 euro. Dit is natuurlijk zonde, want dan heb je voor niets de voordelige laadpaal opgezocht. Je bent dan maanden bezig met voordelig opladen voordat je de kosten van die boete er weer uit hebt.
Ontdek nu uw favoriete merk laadpaal op de handige kaarten van Chast.nl. Wij tonen alle laadstations in heel Europa, Amerika en meer.