Momenteel moet je doorgaans 20 minuten wachten om ongeveer weer 100km actieradius in je auto te hebben, bij sommige modellen is dit zelfs al 80% (snelladers). Dit wachten wordt ook wel vaak het grootste nadeel genoemd van de elektrische auto’s.
Echter is positief nieuws uit Amerika, waar NASA samen met de Purdue University een snelle manier van koelen heeft ontwikkelt. Dit koelen zou de kabels beter kunnen afkoelen waardoor er meer stroom doorheen kan en je dus effectief je auto sneller kunt laden!
In de test set-ups haalden ze een mogelijkheid om 2400 ampère door de kabels te krijgen, dit is tegenwoordig maximaal 520 ampère, bij Tesla superchargers rond de 180 ampère en reguliere laders maximaal 150 ampère. Ze werken er nu aan om de technologie voor 1400 ampère beschikbaar te krijgen zodat je dus straks je auto binnen 5 minuten theoretisch zou kunnen opladen.
De technologie die de wetenschappers en professoren hebben ontwikkeld is een nieuwe koeltechniek die via een vloeistof in gekoelde stand tot 24,22 kilowatt kan weghalen. Doordat ze in staat zijn zoveel hitte weg te halen kan er sneller gekoeld worden.
Wij wachten met smart op deze nieuwe methodes en hopen ook echt dat deze snellere manier van laden over een paar jaar op de consumentenmarkt beschikbaar is! Dit zal natuurlijk nog even duren omdat bestaande laadmethodes moeten worden aangepast voor dit soort noviteiten!