Chast

Charge Anywhere & Anytime

Is iedere elektrische auto geschikt voor een laadpaal?

Het is belangrijk om goede mogelijkheden te hebben om een elektrische auto op te laden. Er zijn natuurlijk genoeg laadpunten te vinden tegenwoordig. De vraag is alleen of alle auto’s daar wel terecht kan. Het antwoord hierop is: ja. Het is eigenlijk gewoon mogelijk om met elke auto een laadpaal te gebruiken. Wel is het zo dat er wat verschillen in de laadsnelheid kunnen zitten. Het is belangrijk om alles goed op orde te hebben als het om het opladen gaat. Het maakt eigenlijk niet meer uit welke aansluiting de elektrische auto die gebruikt heeft.

Elektrische auto Europese richtlijnen

Er is een Europese richtlijn opgesteld als het om het opladen van auto’s gaat. Het is daarbij van belang dat elke elektrische auto in de Europese Unie met een IEC 62196 type 2 stekker geladen moet kunnen worden. Dit wordt ook wel de Mennekes genoemd. Dit is een herkenbare stekker die iedere gebruiker van kent. Deze aansluiting is bedoeld voor wisselstroom. Nagenoeg elk laadpunt in Nederland, bijvoorbeeld die op parkeerplaatsen en in Nederlandse straten, bieden mogelijkheden om met deze aansluiting te werken. Er zijn echter ook andere mogelijkheden om rekening mee te houden.

Elektrische auto verloopstekkers

Wanneer een auto een ChaDeMo aansluiting heeft, dan is dat omdat dit de Japanse standaard volgens de richtlijn is. Veel Japanse auto’s hebben dit dus, denk aan Nissan. Ook Tesla’s zijn er vaak mee uitgerust. Die worden dan wel voorzien van verloopstukken. Sommige laadstations, bijvoorbeeld langs de snelweg, hebben die verloopstuk ook in het aanbod. Dat maakt het dus ook gemakkelijker om de auto op deze wijze op te laden. Let wel goed op, want er bestaan ook enkele meer obscure laadaansluitingen waarvoor ook verloopstukken nodig zijn.

Is iedere elektrische auto geschikt voor een laadpaal?
Schuiven naar boven