Hoeveel invloed heeft kou op een accu?

Wanneer het kouder wordt, dan kan de elektrische auto ineens minder ver rijden. De accu lijkt ineens veel minder aan te kunnen. Het is interessant om te zien wat de invloed van kou is op de accu en hoe groot deze is. De prestaties van de accu zijn immers onder perfecte omstandigheden getest en niet in de kou. Dit maakt dan direct ook veel duidelijk. Daarmee zorg je ook dat je weet hoe je hierop moet reageren. Zo kan je ook in de koude maanden op een goede manier met je elektrische auto de weg op gaan.

Het type accu

De belangrijkste reden waarom er verschillen zijn in de prestaties aan de hand van de weersomstandigheden is het soort batterij. Tegenwoordig wordt gewerkt met lithium-ion. Dit is een type batterij waarvan bekend is dat deze minder goed tegen lage temperaturen kan. Dit kan de capaciteit tot wel 30 procent terugdringen. Het effect wordt ook groter naar mate de temperatuur verder zakt. Al kan het per batterij wel enigszins verschillen hoe groot het effect is. De ene auto verliest dus minder actieradius dan de andere. Het is overigens niet zo dat de batterij sneller leegloopt. De afgifte van energie gaat gewoon minder goed.

Andere belangrijke factoren

Het is wel belangrijk om ook te bekijken naar de manier waarop de accu van de elektrische auto wordt gebruikt bij kou. Zo is het bijvoorbeeld vrijwel altijd zo dat op koude dagen de verwarming van de auto aan gaat. Dat vraagt dus meer van de accu en dus kan je er minder ver op rijden. Ook andere opties, zoals stoelverwarming, worden op koude dagen meer gebruikt en vergen dus meer van de accu. Denk ook aan het verschil in luchtweerstand bij verschillende temperaturen. Dit heeft effect op de kracht die de auto moet leveren.

 

Hoeveel invloed heeft kou op een accu?

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Schuiven naar boven