Hoeveel energie gebruikt de AC in een elektrische auto?

Het verbruik van energie van een elektrische auto beperkt zich niet alleen tot de motor. Ook alle andere elektrische accessoires spelen daarin een rol. Een belangrijke factor is de AC. Het is interessant om te zien hoeveel die gebruikt. Wanneer je dit in het grote geheel van het energieverbruik van de auto ziet, dan is dit tot wel 10%, afhankelijk van de omstandigheden. Het is belangrijk om daar wat dieper op in te gaan.

Niet alleen het gebruik

Het is belangrijk om te beseffen dat de AC niet alleen energie verbruikt door het aan te zetten. Het in gang zetten van de auto kost natuurlijk ook energie. Doordat de airco-unit een wat zwaarder onderdeel van de auto is, is het dus ook zo dat je naar verhouding wat meer moet verbruiken om met de auto te kunnen rijden, simpelweg omdat de AC erin aanwezig is. Al is het natuurlijk wel zo dat het vooral om het gebruiken van het systeem zelf gaat.

De AC aanzetten

Het aanzetten van de AC zorgt ook voor verbruik. Dit maakt het totale verbruik tot wel 10 procent hoger dan wanneer je het systeem niet aanzet. Daarbij wordt dan uitgegaan van gemiddelde kracht. Wanneer je het systeem vol aanzet, op de hoogste stand, dan zeggen sommige experts dat het verbruik tot wel 30 procent kan toenemen. Dat betekent dus dat de auto flink minder actieradius krijgt daardoor.

Voorzichtig omspringen met het gebruik

Het is slim om voorzichtig om te springen met het gebruik van het systeem. Wanneer je kijkt naar zomerse dagen, dan is het slim om als het te warm wordt de airco heel voorzichtig aan te zetten. Ga niet direct naar de koude standen. In plaats daarvan begin je heel gematigd en kan je het systeem eventueel nog iets koeler zetten als blijkt dat je het nog altijd te warm hebt. Daarmee kan je het energieverbruik op een goede manier beperken.

 

Hoeveel energie gebruikt de AC in een elektrische auto?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Schuiven naar boven