Hoe vaak kan je een elektrische auto opladen?

laadstations

Het laden van de accu heeft effect op de levensduur en bruikbaarheid. Dat betekent dus dat je elektrische auto niet eindeloos met dezelfde accu kan blijven rijden. De actieradius wordt bij iedere laadbeurt iets kleiner. Het is dus belangrijk om te weten hoe vaak je de accu kan opladen. In de praktijk kan dit per auto verschillen. Accu’s gaan over het algemeen wel meer dan 100.000 kilometer mee. Wel is het belangrijk om te weten hoe dit werkt.

Niet helemaal versleten

Tegenwoordig wordt in elektrische auto’s met lithium-ion accu’s gewerkt. Het is een accu met een hogere energiedichtheid. Je ziet deze ook in veel andere elektrische apparaten terug. Daarmee is deze een stuk sterker geworden. Wel is het zo dat deze bij iedere oplaadbeurt een beetje slijt. Je kunt ze dus bij iedere keer opladen iets minder ver opladen. Toch is het wel belangrijk om te weten dat de accu nooit volledig verslijt. Er blijft altijd capaciteit over.

De accu langer kunnen gebruiken

Er zijn wat mogelijkheden om de accu wat langer mee te laten gaan zodat je deze dus ook nog wat vaker kan opladen. Het is bijvoorbeeld slim om de accu niet iedere dag op te laden. Doe dit alleen wanneer deze leeg is of wanneer je weet dat je de volgende dag meer actieradius nodig hebt dan je nu beschikbaar hebt. Minder vaak in korte periode laden, betekent meer overhouden op de lange termijn. Zorg dat de accucellen altijd want energie overhouden en nooit helemaal vol zijn, tussen 20 en 80 procent blijven is dan het best. Zorg ook dat de auto niet lang stil blijft staan. Dat kan ook slecht zijn voor de kwaliteit.

Hoe vaak kan je een elektrische auto opladen?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Schuiven naar boven