Hoe snel kan ik opladen bij een laadpaal? 

De snelheid van het opladen van een elektrische auto hangt van meer af dan de laadpaal alleen. Zo zijn ook de accu en het laadvermogen van belang. Dat neemt niet weg dat er wel in algemeen iets te zeggen is over hoe snel het laden kan gaan. Het laden van een laadpaal kan gaan met een vermogen van 3.7 kW tot 11 kW. Dit is afhankelijk van het soort aansluiting op de elektrische auto. Bij het laagste vermogen zal er ongeveer 20 kilometer aan actieradius per uur aan de auto worden toegevoegd. Bij het hoogste vermogen is dat 67 kilometer per uur.

Werken met een snellader

Wordt het opladen gedaan met een snellader, dan kunnen de vermogens flink oplopen. Dan worden vermogens van 175 tot 350 kW gehaald. Daarmee kan een elektrische auto dus al heel snel enkele honderden kilometers aan actieradius toegevoegd krijgen. Het is dan natuurlijk wel van groot belang dat de auto dit ook gewoon aankan. De daadwerkelijke laadtijd aan een laadpaal is vooral afhankelijk van het laadvermogen van de auto. Deel dan de capaciteit van de accu door het laadvermogen dat de auto aankan. Dit geeft duidelijkheid over hoe lang het opladen zal duren. Overigens zijn laadpalen over het algemeen niet van snelladers voorzien.

Tachtig of honderd procent?

De snelheid waarmee een auto wordt opgeladen aan een laadpaal hangt ook af van hoe vol de accu is. Is deze minder dan tachtig procent vol? Dan gaat het laden een stuk sneller. Is de accu voorbij het omslagpunt van tachtig procent vol? Dan gaat de snelheid van het laden omlaag. Dit is voor alle auto’s en alle vormen van opladen het geval. Er wordt daarom meestal tot tachtig procent gerekend.

Hoe snel kan ik opladen bij een laadpaal? 
Schuiven naar boven