Elektrische autos en subsidies

elektrische auto

Wie een elektrische auto wil kopen of leasen, wil wel zeker zijn dat niet meer betaald wordt dan nodig is. Er zijn dan ook verschillende mogelijkheden. Wie op eigen naam een elektrische auto koopt kan een subsidiebedrag van €3.350,- aanvragen. Wie een tweedehands model koopt, kan €2.000,- krijgen. Daar zijn dan natuurlijk wel voorwaarden aan verbonden. Zo moet de auto voor privégebruik zijn. Voor zakelijke rijders zijn er weer andere mogelijkheden.

Voorwaarden voor de subsidie

Het is belangrijk om de voorwaarden voor de subsidie te kennen. Zo moet je de auto in het jaar waarin je de subsidie aanvraagt hebben gekocht of geleased. Het gaat altijd om een particuliere aankoop of private lease. De auto staat op jouw eigen naam. De auto moet klein of middenklasse zijn. De nieuwprijs moet tussen €12.000,- en €45.000,- liggen. Het is dus ook belangrijk om uit te zoeken welke elektrische auto’s allemaal voor de subsidie in aanmerking komen.

Elektrische auto’s subsidie

Er zijn nog enkele andere belangrijke punten rondom de subsidie voor elektrische auto. Zo moet de auto minstens 120 kilometer actieradius hebben. Je moet de auto ook tenminste 3 jaar houden als je deze koopt. Verkoop je de auto eerder, dan moet een deel van de subsidie worden terugbetaald. Wie subsidie bij private lease aanvraagt, krijgt de subsidie per maand. Deze stopt na 4 jaar bij het inleveren van de auto. Een tweedehands EV krijgt alleen subsidie als deze bij erkende bedrijven is gekocht.

Andere soorten voordelen

Er zijn ook nog andere soorten voordelen te krijgen wanneer je in bezit komt van een elektrische auto. Zo zijn er gemeentes die subsidies uitkeren voor het aanvragen en laten plaatsen van een laadpaal. Daar zitten soms ook voorwaardes over het gebruik aan. Een VvE kan subsidies krijgen voor zogenaamd oplaadpuntenadvies. Er zijn ook belastingvoordelen voor elektrische rijders. Dit is ook als een soort subsidie te zien. Denk aan het wegvallen van de bpm en wegenbelasting. Denk ook aan de lagere bijtelling voor zakelijke rijders.

Elektrische autos en subsidies

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Schuiven naar boven