De nadelen van een elektrische auto

Er zitten nadelen aan het kopen of leasen van een elektrische auto. Wanneer je dus overweegt om voor een EV te kiezen, is het wel belangrijk dat je deze punten kent. Zo is het duurder om in een elektrische auto te rijden. De aanschafprijs is immers veel hoger. Dit komt vooral door de dure accupakketten en het feit dat veel modellen nog niet goed in massaproductie zijn te vervaardigen. Bovendien is de tweedehandsmarkt nog groeiende. Daar is dus nog maar een beperkt aanbod te krijgen. Al kan dit natuurlijk wel veranderen.

De actieradius kan hinderlijk zijn

Hoewel elektrische auto’s beter en beter worden, is er nog wel een bepaalde beperking. De actieradius van de meeste elektrische modellen is simpelweg nog niet zo goed. Het aantal modellen dat meer dan 500 kilometer op een volle accu aankan is heel beperkt. Veel modellen blijven daar ver onder. Dit is dus slechts twee derde van wat een benzineauto met een tank van 50 liter kan tegenwoordig. Door de problemen met de actieradius haken veel mensen af omdat ze geen lange afstanden durven te rijden met een EV.

Opladen is niet gebruiksvriendelijk

Het is ook een nadeel dat het elektrisch laden niet heel gebruiksvriendelijk is. Dat kost veel meer tijd dan het voltanken van een auto op benzine of diesel. Zelfs wanneer je voor snelladen kiest, ben je al snel een half uur bezig om voldoende actieradius in de accu te krijgen. Wanneer je dus haast hebt, dan is de elektrische auto niet direct de gemakkelijkste oplossing. Je zal altijd het nodige moeten plannen en regelen om te zorgen dat je gemakkelijk op weg kan gaan.

Niet overal breed geaccepteerd

In sommige landen, waaronder Nederland, is de elektrische auto inmiddels breed geaccepteerd. Op andere plekken is dit nog lang niet zo. Dit kan dus nog wel voor de nodige problemen zorgen. Zo kan je bijvoorbeeld in het buitenland niet zo gemakkelijk een laadpaal of een snellaadstation vinden. Daardoor wordt lange reizen maken met een elektrische auto al snel wat lastiger. Bovendien heb je vaak een specifieke laadpas nodig omdat je Nederlandse pas niet werkt.

Wennen aan kleine verschillen

Er zijn op veel vlakken kleine verschillen met auto’s met een verbrandingsmotor. Zo kan er bij een aantal modellen bijvoorbeeld geen trekhaak worden gemonteerd. Dit kan het accupakket dan niet aan. Ook hoef je niet meer te schakelen als je in een elektrische auto rijdt. Het optrekken gaat ook veel sneller, waardoor je opnieuw moet leren inschatten als je de weg op gaat. Bovendien hebben elektrische auto’s veel innovatieve opties die helemaal nieuw voor je zijn en best overweldigend kunnen zijn.

De nadelen van een elektrische auto
auto opladen

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Schuiven naar boven